Onderstaand artikel is afkomstig van de Klaroen van 31 augustus

ALBLASSERDAM • De gemeente Alblasserdam stelt de steiger aan de Glasshopper ter beschikking om aan te meren en het Waterschap verleent een vergunning voor het varen met de boot door de Alblas richting Kinderdijk.

“Een slecht plan”, vindt Roel Teeuwen. De Alblasserdamse kunstenaar woont in de Polderstraat langs het water waar de Glasshopper straks twee keer per dag met een lading toeristen zal passeren.

De maat van de boot
“Op zich heb ik geen problemen met het vervoer van toeristen van Alblasserdam naar Kinderdijk”, vervolgt Teeuwen. “De maat van deze boot, maar vooral de keuze voor de aanlegsteiger om de boot het hele seizoen neer te leggen, vind ik erg ongelukkig.” De steiger nabij het monument, waar de Glasshopper permanent aangelegd zal worden wanneer die niet vaart richting Kinderdijk, is volgens Teeuwen karakteristiek voor Alblasserdam. “Het tast het uitzicht vanaf de Dam aan wanneer je vlak voor je in het water dat vaartuig ziet liggen”, meent de bewoner van de Polderstraat. “Het is slecht voor de kwaliteit van Alblasserdam. Dit stukje Alblas moet je met rust laten.”

Teeuwen: “Ik heb persoonlijk geen positief of negatief belang bij die boot, dus het maakt me niet uit wanneer die met toeristen vaart. Maar ik denk dat het effect op het verkeer op de dijk nihil is. De Glasshopper vervoert niet meer dan veertig mensen per keer; dat zijn niet heel veel bussen of auto’s minder op de dijk richting Kinderdijk. Mijn grootste pijnpunt zit echter in de definitieve ligplaats bij deze locatie. Het is juist deze plek waar je de toeristen, geboeid door het landelijk karakter van deze plek, foto’s maken.”

Algemeen belang
Teeuwen: “Ik ben daarom geen voorstander van dit plan vanwege het algemeen belang van Alblasserdam. Dit is een zaak van de gehele gemeente, maar ik vrees dat niemand in de gaten heeft dat dit gaat gebeuren. Hoewel voor een dergelijke vergunning eigenlijk een uniforme openbare voorbereidingsprocedure gebruikelijk is, heeft het waterschap een korte vergunningprocedure in gang gezet. Door die in de zomervakantie te starten is de termijn om bezwaar aan te tekenen is bijna verstreken.”

Bewonersavond
Waterschap Rivierenland heeft op 2 juni dit jaar een bewonersavond georganiseerd waar informatie werd gegeven over het plan. De datum van de afgifte van de vergunning was op 20 juli. De verzendingsdatum staat op 25 juli. Al naar gelang welke datum aangehouden wordt voor de ‘verstrekking van de vergunning’, loopt de bezwaarprocedure af op 31 augustus of 5 september.

Geen alternatief
Uitbater Arie de Heer van café De Krom in Oud-Alblas, tevens eigenaar van de Glasshopper, stelt dat het zo’n vaart nog niet loopt met het plan om de boot in Alblasserdam aan te meren. “Het plan moet nog helemaal uitgewerkt worden. Ik moet nog zien dat het voor maart volgend jaar geregeld is.”

“Wij zijn gevraagd om de kar te trekken en dit op te zetten. Dat willen we graag, maar het moet wel een haalbare kaart zijn.” Volgens De Heer is er geen logisch alternatief voor een aanlegsteiger van de Glasshopper. Nu ligt die bij de Krom in Oud-Alblas, maar het is te duur om die telkens leeg van en naar Alblasserdam te laten varen om daar toeristen op te pikken.

Arie de Heer hoopt dat de protesten zullen meevallen. “Toen we jaren terug gingen varen met de Glasshopper, vond iedereen vond dat een lelijk ding. Dat protest is toen ook doodgebloed, nu hoor je daar niemand meer over.”