Lidl helpt lokaal

Het project

Na een zeer geslaagde burendag in 2016, die we mede naar aanleiding van een grondige renovatie aan onze straat hebben georganiseerd, zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren om de sociale contacten levendig te houden en een blijvend karakter te geven.

De burendag had een zeer divers programma voor alle leeftijden. Zo was er een workshop steenhouwen door een bewoner (kunstenaar van beroep) uit de straat, hebben we pannenkoeken lunch gehouden, oud Hollandse spellen gespeeld, een boekenruilbeurs en als afsluiter een barbecue. Meer dan 150 bewoners (jong én oud) zijn op deze burendag afgekomen. En nu een jaar na deze dag hebben bewoners het er nog steeds over. We merken echt dat de contacten hierdoor in de buurt verbeterd zijn.

Om dit jaarlijks te organiseren (en te bekostigen) is niet mogelijk. Wel willen we de buurt nog verder socialer houden en krijgen.

Hierom hebben we twee projecten bedacht waarvan wij denken dat zowel jong en oud profijt zullen hebben en elkaar met regelmaat zullen ontmoeten. Hierdoor zit er meer een continu werking in, in plaats van een eenmalig evenement.

Het eerste wat we willen opzetten is een gezamenlijke moestuin. Een aantal bakken van 1.20 m bij 1.20m (volgens het Makkelijke Moestuin principe (https://www.makkelijkemoestuin.nl/)). Deze bestaat  uit kleine vakken van 30 bij 30 cm waarin eenvoudig diverse groenten geteeld kunnen worden. Dit project willen we voor de kinderen opzetten zodat zij dit kunnen leren, dit zal ondersteund (en bijgehouden) worden door de oudere bewoners.

De oogst van de teelt kan in de straat op verschillende manieren verdeeld worden. Het zij door middel van verkoop, waardoor er een potje ontstaat om nieuwe zaden en mest te kopen. Het zij door een buurt lunch of diner. Met dit project zullen wij dus weer andere initiatieven kunnen opzetten, brengen jong en oud samen en zal er op een leuke en leerzame manier educatieve waarden in zitten.

Het tweede project wat wij willen opzetten is een concept wat uit het buitenland is overgewaaid. De ‘little free library’, in Nederland beter bekend als een Mini Bieb.

Dit is een weerbestendige kast met daarin plaats voor circa 30 boeken. Het principe is heel eenvoudig, je plaatst een boek en neemt een boek, uiteraard is dit gratis. Op deze manier gaan boeken rondzwerven en verdwijnen niet na 1 keer lezen langdurig in een boekenkast.

En uiteraard kunnen we eenvoudig de naam aanpassen van ‘Little free Library’ naar ‘Lidl free Library’ ;-).

Deze twee projecten hebben wel een financiële bijdrage nodig om te kunnen starten. Dit zal dan grotendeels en voornamelijk in de (bouw)materialen gaan zitten. De exacte kosten zijn nog niet bekend. Maar als we kijken naar de online prijzen (zowel de moestuin als Mini Bieb zijn online aan te schaffen) is een bedrag van €1000,- zeer realistisch. Daarom zou het bedrag wat uw winkel weggeeft er voor zorgen dat deze twee projecten uitgevoerd kunnen worden.

Wij kiezen er echter niet voor om de producten online aan te schaffen maar willen deze laten maken door ‘het atelier’. Deze alblasserdamse dagbestedingsactiviteit beschikt over de faciliteiten om deze producten te maken.

Deze dagactiviteit is van stichting Woon Cadans. Dit is een organisatie die zorgt biedt (met o.a. ) dagbestedingen aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Op deze manier komen er veel lokale maatschappelijke trajecten samen.

Het mooiste zou zijn om deze twee projecten te starten tijdens de nationale burendag van 23 september 2017 (daarom is deze datum ingevuld), echter is het niet bekend of de gevraagde producten ook voor die tijd klaar kunnen zijn. Het kan dus ook later in het jaar plaatsvinden, we zijn niet tijdgebonden, echter hoe eerder hoe beter uiteraard.

Wij danken u voor uw tijd om onze project beschrijving te lezen en wensen u veel succes bij het kiezen van de naar verwachting vele aanmeldingen.

Mocht ons project als winnaar uit de bus komen dan zullen wij deze uiteraard met een volledig kostenoverzicht aan u kenbaar maken.

Voor meer informatie over onze buurt kunt u verder kijken op deze website.